II / Q / MMIV


[ XXII / VI / MMIV ]

LIARS (Mute Records) + LYSSA (Silver Rocket) + MICHAL MARIÁNEK (Muteme)

27.7.2004 007 Strahov, Praha 19:30

Zvěsti, které se v posledních dnech začaly šířit uvnitř zdejší komunity milovníků indie muziky, nelhaly: v úterý 27. července v pražském klubu 007 Strahov skutečně vystoupí hvězdná kapela Liars z New Yorku! Na pozvání A.M.180 Collective přijede šílené trio představit svoje nové pekelné dílko They Were Wrong So We Drowned (Mute Records)!!!

Základy Liars byly položeny v roce 2000, kdy se dvojice studentů umění Aaron Hemphill a Angus Andrew rozhodla věnovat naplno hudbě. Debutové album, které poprvé představilo světu kapelu, jejíž skladby disponují neuvěřitelně dlouhými nonsensovými názvy, vyšlo v říjnu 2001, a rovnou na věhlasné značce Mute. Dostalo parádní název They Threw Us in a Trench and Stuck a Monument On Top a nezkrocený noise-punk s visačkou "made by Liars", zahrávající si s odolností zhýčkaných ušních bubínků mainstreamového publika, vyvolal okamžitou nadšenou reakci těch, kdo v Liars rozpoznali kapelu, která pohne celou nezávislou scénou. Ne náhodou si Liars za svou předkapelu vybral sám Nick Cave. Divoká živá show Liars, kterým vévodí expresivní projev vyzáblého frontmana Anguse Andrewa, získala bleskově bezmála kultovní pověst.

Letos se Liars přihlásili s koncepčním kusem They Were Wrong So We Drowned. Klíčovým tématem desky je - čarodějnictví! Deska vznikla v domácím studiu v domě v temných lesích New Jersey, kde Andrew žije se svou přítelkyní, zpěvačkou Karen O z kapely Yeah Yeah Yeahs. "Šokovalo mě, jak rychle jsme byli šoupnutý do škatulky 'post-punk art-dance' z Brooklynu. Zjistili jsme, že je potřeba vykašlat se na to, jak jsme věci dosud dělali." Změnu sestavy i stylu, jehož současnou podobu lze snad označit za experimentální psychedelický elektro-hardcore, ovlivnila jednak četba doporučené "čarodějnické" literatury, tak setkání s nahrávkami kapel jako byly Silver ApplesThis Heat i zájem o technologie, které na svých deskách používají například Matmos. Výsledek se stal noční můrou nejrenomovanějších světových recenzentů, kteří na jednu stranu nešetří ovacemi, ale zároveň si marně lámou hlavy s i jen přibližnými paralelami k tomu, co Liars na nové desce předvádějí. Dobře to vystihl magazín Splendid: "Nemusí se vám to líbit, ale jestli chcete vědět, co se děje na úplném čele nezávislé scény, tak to prostě musíte slyšet!"

DDR


[ XXII / VI / MMIV ]

THE SECONDS + ESGMEQ, 6.7. 2004

("Chovej se slušně" party vol. II)

Čau holky a kluci!

Pochybujeme, že kdokoliv z nás, kdo byl na The Chinese Stars, odcházel ze Sedmičky nějakým způsobem neukojenej, co? Zatím spolu s Dianogah koncert roku. Ani následnej provar nás neodradil od pořádání dalšího večírku pro největší úchyly ve městě.

Divokej koncert, tradičně spojenej s prodejem náboženský literatury z ilegálních tiskáren Silver Rocket se tentokrát přesune už do prázdnin a jeho hvězdou budou The Seconds z New Yorku. V úterý 6. června budou hrát na 007 spolu s... pozor, dámy a pánové – s Esgmeq!!!

Největší doporučení pro návštěvu koncertu The Seconds by mělo bejt už jen to, že když jsme se poprvý dostali k jejich desce, tak nás napadla jen jediná možná parta pro společný pódium. Samozřejmě: čestní občané města Cheb, ctihodní Esgmeq. The Seconds s nima totiž mají dost společnýho. Krátký syrový punkový vypalovačky, dostatečně hysterický na to, abyste je brali vážně. Ječivý a drzý refrény, dostatečně chytlavý na to, abyte se dobře bavili. The Seconds znějí jako praštěnej hybrid Devo, Blonde Redhead, Yeah Yeah Yeahs a něčeho hodně rychlýho (libovolně si dosaďte vlastní oblíbenej punk rock). A funguje to sakra dobře. Deska Y, která vyšla na Kill Rock Stars, je toho důkazem.

A pozor, tentokrát tady máme i návnadu pro váhavý duše, co slyší jen na velký jména. Bubeníkem v The Seconds je Brian z Yeah Yeah Yeahs!!! Kytarista Zach je zároveň členem Ex-Models, takže... plánujeme, že na tomhle koncertě vyděláme. Těžko si představit, že bysme si mohli v současnosti dovolit něco většího a něco víc "hot".

Takže dámy a pánové, holky a kluci, těšíme se na vás. V úterý 6. července, poslední rozloučení před Byšicema. The SecondsEsgmeq na 007...

ÚV SRR


[ XV / VI / MMIV ]

Ahoj.
Ve čtvrtek 17.6. proběhne na Sedmičce noise masáž v podání kapel Děti deště (Praha) + Nuit (Jindřichův Hradec). Jasnej vliv: Melvins, Sonic Youth, Neurosis atd. Jednoduše: heavy bordel... Start ve 20 hodin, vstup 80.

Bugrr


[ XXV / V / MMIV ]

THE CHINESE STARS + EMEMVOODOOPÖKÁ, 2. června, Strahov 007

Holky a kluci, dámy a pánové,
opět jsme se do toho pustili, takže vás srdečně zveme na další potenciálně hodně hodně hustej koncert na 007. Tentokrát to budou 2. června The Chinese Stars a spolu s nima Ememvoodoopöká.

The Chinese Stars jsou možná ta největší úchylárna, do který jsme se kdy nechali zatáhnout. Hodně napoví už to, že v sestavě najdeme dva členy megakultovních šílenců Arab On Radar a aby to nebylo málo, na basu hraje Richard Ivan Pelletier, kterýho si možná pamatujete ze Six Finger Satellite. Ano, správně... to je ta nejbláznivější kapela, co kdy vyšla u Sub Popu.

Takže máme zaděláno na pořádně divnej večírek. Muzika The Chinese Stars je totiž ještě o pár sáhů dál, než byla „muzika“ Arab On Radar nebo SFS. Představte si, že by Boss Hog ve svým nejhustším období najednou začali dělat písničky od Devo a začalo je to bavit... Brrrrr! Do toho správně dementní kytary a paranoidní rytmy a je to tady. Mnohem, ale mnohem úchylnější Les Savy Fav, opepřený ostrým rock'n'rollovým riffováním. Je to divný jako The Birthday Party, originální, psychedelický, divoký - ale hlavně je to fakt zábava. The Chinese Stars evidentně nezajímá to, aby se lidi bavili... ale tyhle kapely jsou právě ty, u kterejch se člověk nejvíc baví. Některý party chtějí znít „divně“, ale je to šroubovaný a akademický, zatímco některý kapely prostě divný JSOU. A to je i případ The Chinese Stars.

Zatím nevíme, jak to bude znít živě, ale na mini-LP Turbo Mattress (který vyšla na Skin Graft... hehehe) to zní hodně slibně. The Chinese Stars momentálně dokončujou album A Rare Sensation pro 31G Records. Jo a bacha - jmenujou se po těch vrhacích ozubenejch hvězdicích z kung fu filmů - šurikenech.

Dalším důvodem pro to stavit se ve středu 2.  června na 007 jsou i  Ememvoodoopöká, protože tyhle kostelecký grófové jsou zhruba od vstupu ČR do EU ve velký formě!!!

Přijďte se mrknout a mějte se fajn...

ÚV SRR


[ XIX / V / MMIV ]

TAHLE NOC SPĚJE K RÁNU, ASPOŇ TEDA MYSLIM!!!

Ano ano ano. Je to tak složitý, ale asi to takhle má bejt. Navíc to vůbec není složitý. Už 4. ročník nejlepčího (NEJLEPČÍHO) festivalu v Česku už je za dveřma. Náš milovanej FREE DIM FEST proběhne v Táboře 28. a 29.5. Pamatujete si ještě na první ročník? Pamatujete si ještě vůbec někdo na nějakej z ročníků? Někdo si pamatuje, jak se Esgmeq v sobotu ráno vetřeli na cizí svatbu na táborským náměstí, někdo si pamatuje duchaplný debaty, někdo si pamatuje noční služby na CESTĚ. A někdo si pamatuje geniální a zpocený sety Sabot, Deverovy chyby, C, Gnu, Point s Tomskem na basu, Esgmeq nebo Anyway. To všechno byl a je FREE DIM FEST, Tábor, Café bar SEDM.

Jestli jste někdy na FreeDimu už byli, asi se uvidíme zase. Jestli jste ještě nebyli, přijeďte. Je to zřejmě jedinej festival, kvůli kterýmu stojí za to trmácet se i velkou dálku. Možnost přespání ve Ctiborově mlýně (CESTA) za 50 Kč na den platí jako každej rok.

A letošní line-up? Pánové z Free Dimension se letos rozhodli správně. Bude to možná nejvíc rokenrolovej Free Dim v historii. V sobotu budou hrát: Ememvoodoopöká, Esgmeq, OTKBannanas At The Audience z Francie. V neděli pak Innoxia Corpora, Gnu, Svině, Sons Of Saturn z Francie a Němci Smart Ass DynamiteRodeo Queen.

Podrobnosti když tak hledejte na freedimension.cz a klidně napište na info@freedimension.cz.

Nejlepší víkend roku se blíží!!!

ÚV SRR


[ XVII / V / MMIV ]

Hola, vyhládlí headbangeři!

V matematice jsem byl vždycky slabej, pokud ale vezmete následující věty jednu po druhé, řešení se nabídne samo... Málokoho by napadlo, že po nudném výkonu před GVSB se Slovinci Psycho-Path do Prahy ještě kdy vrátí. Omyl - kapela nabrousila kytary a výsledkem je výborná deska Désinvoltura, jejíž zvuk se může měřit s deskami Melvins, Nebula nebo QOTSA. A jejich koncert 22.5. na Sedmičce už je pár týdnů potvrzenou skutečností... Když se řekne L'Point, spousta lidí si vybaví arogantní ksichty absolutních loserů. Když už ale vyrazí k živé steči do klubu, tak se jedná o mejdan jak řemen. Jakkoliv spojení L'Point + Psycho-Path (+ Indie Twins DJs + hip-hop afterparty) nedává smysl, už tuhle sobotu se stane zkutečností. Začíná se doslova za úsvitu - v sedm večer, končit se musí už v deset. Celá tahle legrace stoji kilo a i když to zní dost pošahaně, přijďte včas. Sice nevím, co ta předchozí věta měla znamenat, každopádně v sedm nasadí Komikůň a Anežka zvukovou kravatu všem, kdo přijdou potřásat hlavama do kotle. A přestane to být tak úplně legrace, hehehe... Začne pěkné peklíčko. Hail Christ!

NPC


[ VI / V / MMIV ]

Suma + Wollongong, 9. 5. 2004, Guru

Suma: tahle parádní noiserocková kapela ze Švédska hrála v Guru už jednou a byl to skvělej koncert, bohužel ale málo navštívenej. Dejte jim šanci teď, protože je to vážně moc moc dobrý. Představte si masivní nátěr říznutej riffama Melvins a ostrostí Black Sabbath nebo Hammerhead. Suma jsou zároveň minimalistický i hardrockový a dohromady to je parádní mazec!!! Společnost jim bude poměrně logicky dělat další noisovej spolek Wollongong. Hoši budou hrát nový věci z jejich připravovaný desky, která připomíná přímočařejší Stooges z období alba Funhouse! Ta deska je už vlastně nahraná a vyjde v létě na Silver Rocket. Takže se máme na co těšit...

Plagiarist


[ XXVII / IV / MMIV ]

Poslední dobou je to pěkně hustej cvrkot, jedna akce stíhá druhou. Protože platí "nejdřív práce, potom zábava", den po svátku zmíněný bohulibý činnosti se tudíž v neděli 2.5. nedá udělat nic lepšího, než navštívit koncert Sons Of Satrurn (FR), CDeverovy chyby. Je dobrý vědět, že lidová moudrost vám vždycky pomůže najít sebejistotu, pokud byste jí snad náhodou ztratili... Mimochodem letos Francie – Švýcarsko bez překvapení, co?

Takže ještě jednou: Sons Of Satrurn (FR), CDeverova chyba, Praha, Pancor, neděle 2. května. Lepší než hokej.

ÚV SRR


[ XXVII / IV / MMIV ]

HOMAGE TO CATALONIA

Ve středu 28. dubna od osmi večer vystoupí v pražské galerii AM180 washingtonský singer/songwriter Homage To Catalonia. Takového názvu pro svůj sólový projekt používá Kadd Stephens, punkový emo-folkař a významná postavička amerického antiglobalizačního hnutí v jedné osobě. Support HTC na pražském koncertě zajistí Austin Lucas.

Až do podzimu roku 2002 neměl Kadd Stephens vlastní kytaru. Přesto do té doby zvládl vydat jedno album, přispět na pěknou řádku kompilací a splitů a procestovat Spojené státy několikrát křížem krážem (zčásti v doprovodu kapely složené z členů washingtonských Del Cielo a 1905). Během těchto cest díky velkorysosti přátel, kteří mu k tomu dali prostor, plival na publikum svůj vztek na politiku pomocí vypůjčených kytar.

To co začalo jako tři skladby pro split EP, které nikdy nevyšlo, se rychle stalo jakýmsi deníkem dopisů psaných bez adresáta, které reflektovaly explozi antiglobalizačního hnutí v Severní Americe v období jaro/léto 2000. Z nich se později vyklubalo Kaddovo debutové album The Estimated temperature of heaven (Status Recordins). Kaddův zapálený (a stejně tak někdy zoufale neohrabaný) první sólový počin, kde komentuje vše od stavu amerického vězeňství až po svoje milostné zážitky na barikádách boje proti kapitalismu, sklidil smíšené reakce: od nadšeného vychvalování po výzvy ke spálení všech jeho kopií.

Následovala hrst skladeb pro benefiční kompilace (na podporu projektu Books to Prison, The BryccHouse Autonomous Youth Center a Boston Area Rape Crisis Center), na kterých Kaddovy písně, nahrané živě po ložnicích na obyčejný kazeťák, vyšly vedle příspěvků Chumbawamby, Thursday nebo Noama Chomskyho. V té době vznikly také dva splitsingly, jeden s Chiles Redencion 9.11 a druhý se singer/songwriterkou Andreou Lisi (z kapely Del Cielo), které později vyšly dohromady doplněny o dříve nevydaný track na CD EP Were Okay, Were Okay (Shiffing Recroding Industries / Amor y Lucha).

Když si Kadd konečně loni ušetřil na kytaru, vyrazil na dvě celoamerická turné (s takovými kumpány jako jsou The Burning Paris, Rachel JacobsTiger Lou), pak na pětitýdenní jihoamerické turné (s Hablan por la Espalda, Baltimore in LoveIlluminati) a nakonec na šestitýdenní turné po Evropě. Výsledek? Sezónní závislost na kofeinu spojená s nespavostí a soustavně se zvyšující reputace díky dramatickým, převážně zcela akustickým koncertům, které charakterizují zpřetrhané struny a politické provokace.

Na zatím poslední nahrávce Squandered by a jury of piss poor pokerfaces (Mi Amante), kde kromě dvou Kaddových songů najdete i po jednom coveru Bruce Springsteena a Buffalo Tom, a pak také na chystaném albu A monument to the fraud and folly of good intentions (Exotic Fever) se Kaddovy zbraně zřetelně obrátily dovnitř. Nyní míří přímo na hrdlo americké kultury, která si dělá neodůvodněné nároky po celém světě. Kadd se s kytarou a se zdviženým prostředníčkem snaží vyzývat na souboj všudypřítomnou beznaděj a hloupost.

Více informací + mp3 ke stažení:

www.homagetocatalonia.net
www.trapdoor-tourz.de
www.2fortheroad.de
www.exoticfever.com
www.mi-amante.de

Rezervace lístků za 80 Kč na adrese tickets@am180.org. Na místě vstup 90 Kč. Informace: am180@am180.org

Galerie AM180 v prostorách klubu Utopia, Bělehradská 45 (naproti hospodě Merlin), Praha 2

ÚV SRR


[ XIV / IV / MMIV ]

A na tohle teda velkej POZOR! Právě vychází letošní první kousek, a jak jistě uznáte, jdeme na to docela šokujícím způsobem – Naquei Manou: Beztíže (podrobnosti v sekci Novinky). Nenechte si proto ujít křest alba, proběhne už v pátek 16. dubna v klubu Alternatiff, kterej najdete v Karlově ulici 25. Chystá se prej kromě hudby něco jako kulinářská orgie, takže tentokrát můžete přijít i bez smaženky.

ÚV SRR


[ XI / IV / MMIV ]

JUST A FIRE, 18. dubna na 007

Dámy a pánové, holky a kluci,
díky moc všem, kdo se přišli podívat na Dianogah. Byli bysme rádi, abyste věděli, že Jay, Jason i Kip byli z koncertu nadšený a na příštím turné je tady určitě zase uvidíme. Vůbec Dianogah a lidi kolem nich byli extrémně sympatický a snad i vy jste se bavili dobře.

Dianogah sice byli epochální, koncert roku ale bezpochyby udělali Minority Promotion. Dane, smekáme. Chevreuil v Guru byli prostě neuvěřitelný, taková HUDBA se moc často nedá slyšet, vidět a hmatat... Škoda, že to nádherný štěstí mělo zhruba 10 platících...


Just A Fire

Další zajímavej koncert, kterej tak či onak nese pečeť Silver Rocket, se koná v neděli 18.4. jako tradičně na Sedmičce. A tentokrát přijede bez nadsázky post-hardocorová all star partička. Just A Fire jsou jedna z těch kapel, u kterejch mluví za všechno už jen bejvalý kapely jejích členů. Takže pozor: hlavní postavou Just A Fire je jedna z nejdůležitějších postav US undergroundový scény Fred Erskine (basa, zpěv). Jeho předchozí působiště? June Of 44Hoover. Chcete víc? Na kytaru hraje v Just A Fire Chris Daly, bejvalej člen kultovních Sweep The Leg Johnny. No a trio doplňuje Scott Adamson (ex – Abilene, Son Of Adam) na bicí.

Just A Fire mají na avým kontě debut Light Up, kterej vyšel na Asian Man Records. Inspirace uvedený v press kitu kapely – The Clash, The Police, Lee "Scratch" Perry nám vzhledem k hudební minulosti členů Just A Fire nejdřív zněly jako sranda, ale ono to z toho fakt něco má. Představte si epileptickej a "porouchanej" mix Sweep The Leg Johnny, The Police, Petera TosheHoover... máte to? Tak takhle hustý a dobrý to je. Přijďte se mrknout. Předkapelou budou Nueva Vulcano (ex – Aina).

ÚV SRR


[ VI / IV / MMIV ]

Pozor! Vzhledem k uzavření klubu Bílá vrána v Podbabě došlo ke zrušení sobotního koncertu Anyway, EsgmeqRavelin 7. Páteční akce se ve značně okleštěný podobě - Mad X-ray (DE) a OTK - koná v kulturním domě Kaštan v Břevnově.

ÚV SRR


[ IV / IV / MMIV ]

Minority Promotion vás srdečně zve na jedinečný hudební zážitek ve čtvrtek 8.4.2004 ve 20:00 do klubu Guru, Rokycanova ul., Praha 3, kde vystoupí Chevreuil (FR) a Folk3Mail (CZ).

Chevreuil (Tony C. - el. kytara, Julien F. - bicí) vznikli v roce 1998 a k dnešnímu datu mají na svém kontě tři alba, přičemž to poslední Chateauvallon, jenž přijedou představit poprvé i do České republiky, produkoval věhlasný Steve Albini. Křivolakost jejich instrumentálních kompozic je docílena neobvyklým způsobem: kytarista hraje přes čtyři nezávisle zapojené aparáty ovládané pedály, což mu dovoluje vrstvit plochy a manipulovat s nimi. Přestože je koncept založen na repetitivních postupech, výsledkem je mimořádná elektrická a akustická harmonie, spoléhající na intenzitu perkusí a plynulost kytary. Domácí hudební tisk označil album Chateauvallon za "umělecky svobodný fenomén".

Chevreuil během evropského turné sdíleli klubová podia například s U.S. Maple či Storm And Stress. Náhodný není ani fakt, že svá alba vydávají u pařížské značky RuminanCe Records, kde vyšla alba českému publiku již dostatečně známým Cheval De Frise.

Příjemně šokováni a v úžas uvedeni budou ti z vás, kteří ještě neměli možnost slyšet a vidět one-man projekt Folk3Mail (Ondřej 'Mladoň' Pečenka - akustická kytara, zpěv, smyčky), objevivší se jako zjevení v zatuchlých českých folk-rockových vodách. Okamžitě si získal přízeň publika a před několika dny dokončil nahrávání své prvotiny za asistence Ondřeje Ježka z OTK.

Dan Dudarec